KOŁO CARVINGU

Opiekunowie : Maria Dobies i Elżbieta Rukat

NASZE POCZĄTKI

   Na początku zawsze jest trudno, potrzeba dużo plastrów na pokaleczone palce. Później jest już łatwiej.

   Pierwsze elementy wykonaliśmy na początku września. Na razie jest to zabawa, ale wszyscy mają zapał i chęć do pracy.

   Zaczynaliśmy od kwiatów z cukinii i marchewki. Później nadszedł czas na buraki i kalarepę.

   Wykonując wszystkie elementy należy zwrócić uwagę na wiele czynników mających wpływ na estetykę i końcowy wygląd kompozycji.

   Wiele z konstrukcji wymaga umiejętności architektonicznych, a także dużej wytrwałości, wytrzymałości i cierpliwości. Niektóre warzywa i owoce rzeźbi się dość mozolnie, a przy stworzeniu wielkiej kompozycji czas może wydłużać się do kilku godzin.

POLECANE STRONY

www.carvingart.pl

www.gastroart.pl

www.carving.info.pl

KOŁO CARVINGU

Opiekunowie : Maria Dobies i Elżbieta Rukat

DLACZEGO CARVING?

Pierwszy raz na żywo sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach zobaczyłam  kilka lat temu na targach EURO GASTRO. Wcześniej podziwiałam tyko zdjęcia. Obserwując pokaz pomyślałam, że takie zdolności manualne muszą mieć artyści - pasjonaci. Byłam zauroczona ich umiejętnościami.

Wtedy nawet nie pomyślałam, że w przyszłości zostanę opiekunem Koła Carvingu.  Rzeźby z warzyw i owoców zainspirowały mnie na tyle, że postanowiłam spróbować…  Zgłosiłam się do udziału w projekcie Podniesienie kwalifikacji nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz IPNZ Mazowsza”organizowanym przez Mazowiecką Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Warszawie.  Prowadzącym zajęcia  był pan Marek Rybacki – Mistrz Polski w Carvingu. Dzięki zaangażowaniu, cierpliwości graniczącej wręcz  ze stoickim spokojem, wielkim zdolnościom i umiejętnościom przekazywania wiedzy ze  strony prowadzącego, opanowałam podstawy rzeźbienia. Obecnie staram się przekazywać je uczniom, co daje mi ogromną satysfakcję.    

 

Elżbieta Rukat

KOŁO CARVINGU

Opiekunowie : Maria Dobies i Elżbieta Rukat

 

Z HISTORII CARVINGU  

 

     Ojczyzną dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami są kraje azjatyckie. Za kolebkę tej sztuki uważa się Tajlandię i kraje ościenne, także Japonię. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym wycinaniu warzyw i owoców pojawiły się w Chinach za czasów dynastii Tang panującej w latach 618 – 907.

Za okres rozkwitu carvingu uważa się czasy dynastii Song, rządzącej Chinami w latach 960 – 1279. Wtedy to opuścił cesarskie komnaty i przeniósł się na stoły klasy średniej. Piękne rzeźby były podziękowaniem za dary natury i obfite plony.

    W drugiej połowie XIV w. w Tajlandii jedna z żon cesarza udekorowała rzeźbami z owoców i warzyw pływające lampiony, które wyglądały jak lilie wodne. Cesarz zachwycony lampionami postanowił co roku to wydarzenie w pierwszą księżycową, listopadową noc. Tak narodziło się święto nazywane Loy Krathong.      Z tradycję tą związane jest obecnie wiele wierzeń i legend. Od tego czasu sztuka rzeźbienia stała się bardzo popularna. (źródło: „Fantazje z warzyw i owoców”,   M. Rybacki, D. Ślusarczyk)

SFbBox by web design dubai
2012 LO Sadowne
Powered by Joomla 1.7 Templates