W dniach 17 – 18 listopada w oddalonym od Sadownego 600 km  Zamku Kliczków na Dolnym Śląsku odbył się Konkurs gastronomiczny zaliczany do Kulinarnego Pucharu Polski pt.: „Ale pasztet!!!”.
Do rywalizacji przystąpiło 9  szkół gastronomicznych z całej Polski : m.in. z Bolesławca , Gdańska, Wrocławia, Iłowy, Gorzowa Wielkopolskiego itp.  .

Nasze Technikum Gastronomiczne  reprezentowali uczniowie klasy III T : Julita Pyźlak
i Szymon Jadczuk wraz ze mną opiekunem i wychowawcą klasy III T Marią Dobies

.

Konkurs składał się z dwóch etapów : – I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami organizatorów) i II etap – Konkurs Kulinarny – rywalizacja szkół gastronomicznych, która odbyła się właśnie 17 listopada, a przedmiotem Konkursu była przekąska –   pasztet z karpia w autorskiej odsłonie i danie główne- filet z sandacza, polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone), naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyn …) oraz polski ziemniak.   

SFbBox by web design dubai
2012 LO Sadowne
Powered by Joomla 1.7 Templates